Skip to main content
Nice to know

Bijeenkomst over besteding bijna een miljoen euro voor lokale ondernemers

By 21 oktober 2014februari 27th, 2015No Comments

Via een aparte toeslag op de OZB brengt het Bodegraafs-Reeuwijkse bedrijfsleven in drie jaar tijd circa 1 miljoen euro bijeen voor bijzondere doeleinden. In een speciale bijeenkomst op 5 november in Bij Everts praten de gezamenlijke ondernemers voor het eerst in het openbaar over de besteding van dat geld. Als criteria voor de besteding gelden begrippen als samenwerking, gezamenlijke belangenbehartiging, gezamenlijke profilering en promotie.

Ons Fonds

Het geld is ondergebracht in Ons Fonds, in het bestuur van deze vereniging zitten louter lokale ondernemers. Voor een eerlijke verdeling zijn zogenaamde trekkingsgebieden aangewezen, veelal bepaald door geografische grenzen. In een aantal gevallen is voor een sectorale indeling gekozen: de gebiedsindeling volgt a.h.w. de dynamiek van de lokale economie.
Binnen die trekkingsgebieden bepalen de betreffende ondernemers binnen speciaal opgerichte verenigingen zelf waar ze het geld aan besteden: ze hebben daarvoor de opbrengst van de toeslag binnen hun eigen gebied ter beschikking.

Voor en door ondernemers

De gemeente huldigt het standpunt dat de gelden zijn opgehaald “ voor” en bestemd worden “door ondernemers”. Vooralsnog zijn 18 trekkingsgebieden aangewezen. Op jaarbasis bedraagt de opbrengst van deze extra heffing over 2014 in totaal bruto 320.000 euro per jaar.
In Bij Everts zullen op woensdag 5 november vanaf 20.00 uur bestuurders van diverse trekkingsgebieden aangeven wat de plannen zijn voor de besteding van het geld. Burgemeester Christiaan van der Kamp zal de rol van de gemeente toelichten. Op de website Ons-Fonds.nl is meer informatie te vinden. De bijeenkomst begint om 20.00 uur, na afloop wordt de bezoekers een borrel aangeboden.

Leave a Reply